3 augusti 2014

En liten guide om att studera i USA.

 
Det börjar ju närma sig för oss att sticka iväg till USA nu, den 10 augusti åker vi. Och jag tänkte att jag har ju inte skrivit så mycket om det här, så tänkte köra en liten sammanfattning på hur planen ser ut och hur processen har gått till i fall någon är sugen på att göra samma sak eller bara tycker det är kul att veta lite mer om det!
 
Vi började prata om att sticka iväg till LA och plugga redan inför hösten 2013. Vi fyllde i alla papper och allt, men sen i sista stund så ändrade vi oss. Vi kände dels att vi inte ens hade riktigt koll på nåting om det plus att vi ville vara kvar i Stockholm längre. Så då la vi det lite på is.
 
Sen när vi var i LA nu på resan så var det lite komiskt för första veckan fick jag inte alls något bra intryck av det. Jag sa till och med till tjejerna "tack gode gud att vi aldrig ansökte om att plugga här" haha. Men sen började jag gilla det mer & mer, och när vi lärde känna våra andra svenska tjejkompisar som redan bor där & studerar så kände vi alla tre bara att "fan det här måste vi med göra, det kommer bli grymt!"
 
Så då tog vi upp det projektet igen. Det har gått väldigt fort allting, vanligtvis så är det här ofta en process som de flesta funderar på & ordnar med i typ ett års tid, för oss har allt hänt på ca två måndader! Så processen då, hur går man till väga om man vill studera i USA:
 
1. Välj skola, såklart. För oss var det inget svårt val. Det var Glendale Community College vi funderat på tidigare, det är där våra vänner studerar och det är bland det billigaste alternativet. Och eftersom vi i stort sett bara gör det här som en kul grej så vill vi helst komma undan så billigt som möjligt. Så Glendale it is!
 
 
2. Skicka in ansökan till skolan. Det är ganska mycket papper som ska fyllas i och skickas in. Förutom vanliga uppgifter om namn, adress, kontaktperson, kontouppgifter och sånt så behöver man dels sina betyg översatta på engelska. Det ordnade sig enkelt för oss, vi gick bara till vår gamla gymnasieskola också fixade de fram det mot att vi betalde 300 kr. Sedan behöver man även ett bevis på att man har tillräckligt med pengar för att kunna finansiera sina studier (även om man tänkt ta CSN lån). Har man inte den summan själv på sitt konto behöver man en anhörig som ordnar med det papperet på banken. Också behövde man gå och ta ID-foton att skicka med i ansökan. Bara att ansöka till skolan kostade pengar, har glömt bort den kostnaden nu men har för mig att det låg på runt 1500-2000 kr.
 
3. Sedan får man förhoppningsvis besked om att man kommer in, wihoo! Då är det dags att söka CSN lån. Och det gör man ju smidigt och enkelt på deras hemsida. Kravet för att få studiemedel för att studera en termin utomlands så som vi ska göra är att man måste läsa totalt 12 credits per termin (credits har med kurserna att göra, alla kurser ger olika mycket credits). Då  kan man ju även välja att ta merkostnadslån för diverse saker. Vi har fått lån på ca 84.000 kr. Då kostar skolan ca 20.00, så man har ändå relativt mycket att klara sig på under dessa fyra månader.
 
4. När CSN lånet är beviljat måste man gå till Amerikanska Ambassaden för att ordna med sitt studentvisa. Och inför det är det också en hel del som ska ordnas med. Först måste man fylla i ett långt och väldigt utförligt informations/fråge-formulär på internet. Man får då en bekräftelse som ska skrivas ut och tas med till Ambassaden. Sedan måste man även betala en avgift innan man kan boka sin tid. Och det här kostar också en liten summa, ca 2500 kr enbart för att få boka tid och komma dit. Men sen har man sin tid då, och kön till Ambassaden var lång. Det är inte så att man har sin privata tid, utan flera hundra personer har samma tid. Så först stod vi i kö utanför i ca en timma, och sen lika lång väntetid där inne. Säkerheten är ju hög också såklart. Innan man släpps in fick man visa upp sitt pass genom fönsterrutan och sedan ställa sig bakifrån och lyfta upp en fot i taget för att visa undersidan. Sen på insidan fungerar det som en flygplatskontroll och man måste lämna sin mobil och allting utanför. Väl inne är det ett vänterum där man får vänta på att bli uppropad. Först blev man uppropad för att lämna in alla sina papper, sedan för att lämna fingeravtryck och slutligen för "intervjun". Inget avancerat alls, bara enkla frågor som "vad ska du göra i USA?", "hur länge ska du vara där?" "vad ska du göra efter skolan?". Sedan får man, förhoppningsvis, besked om att ens visa är beviljat. Och då kommer det hem på posten efter ett par dagar!

5. Nu då, då är man ju good to go! Bara att ordna boende kvar. Och där hade vi sån extrem tur att han som är inneboende hos våra två tjejkompisar flyttar ut, så vi kan flytta in. Det var verkligen en lättnad att slippa sitta och söka boende. Så vi kommer alltså bo fem tjejer tillsammans, vi tre kommer dela ett rum. Det kommer väl såklart bli lite påfrestande att vara så många "på" varandra hela tiden, men samtidigt tror jag vi kommer ha grymt kul! Kostnaden för deras lägenhet ligger på ca 15.000 kr, så 3000 var.

Sedan det här med skolan och kurser och allt då. Vi ska alltså vara där en termin och läsa "fristående kurser". Vi kommer alltså välja kurser fritt när vi kommer dit och pussla ihop vårt eget schema i stort sett. För att få ihop våra 12 credits kommer det bli att vi läser ca fyra kurser. Och det finns grymt mycket att välja på! Så den 12 augusti ska vi till skolan på "orientation day", då kommer man bli visad runt & få all information. Sedan tror jag man kan välja mellan att välja kurser på plats eller online, har inte helt koll på det än. För att kunna ordna med saker online behövs ett student id, det borde vi få nu i dagarna.

En sista sak att tänka på är ju försäkring, vilket är sjukt viktigt då kostnader i USA annars kan bli extremt höga vid t.ex. sjukhusbesök. För våran del så ingår en försäkring som man tecknar genom skolan, den avgiften betalar vi på plats för ca 2000 kr tror jag det var. Som jag har förstått det så ska den försäkringen räcka för våran del, men det är viktigt att kolla upp innan man åker så man är ordentligt försäkrad!

Sedan är det ju massa småsaker att ordna med och tänka på men detta var väl de stora stegen. Sedan är man redo att åka och testa på livet i USA!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar